Internationell svetsare, Mjölby

Foto: Maja Geffen
Kan en elevassistent och en journalist bli svetsare på 41 veckor? Det är vad som händer i Mjölby just nu.
Elias Liljeblad och Sofie Karlsson är klasskamrater på NY-utbildningen till internationell svetsare i Mjölby.
– Jag har jobbat i särskolan som elevassistent och ibland som vikarierande lärare, och var på väg att utbilda mig till lärare också. Men samtidigt har jag länge varit intresserad av att bli svetsare eftersom jag gillar praktiskt arbete, berättar Elias Liljeblad.
– Sedan fick jag mejl med information från Arbetsförmedlingen där det stod om den nya utbildningen. Då tänkte jag att jag testar den.
Tog reda på fakta
Sofie Karlssons väg till svetsutbildningen såg annorlunda ut. Hon är utbildad journalist men det var svårt att hitta stabilitet i branschen. Förra året sommarjobbade Sofie på en tidningsredaktion i Växjö där hon bor, och då gjorde hon research om bristen på folk inom svetsyrket.
– Jag skrev flera artiklar och fick veta att den här utbildningen skulle starta, och så intervjuade jag en kvinnlig svetsare. Då tänkte jag ”det där kan vara jag”.
– Först skämtade jag bara med kollegorna på tidningsredaktionen om att byta karriärsbana och bli svetsare. Någon månad senare sökte jag utbildningen. Ju mer information jag fick fram om yrket, desto mer intresserad blev jag.
Teori och praktik
Båda uppskattar att utbildningen blandar praktiska inslag med teori.
– Det var väldigt bra att vi började jobba praktiskt direkt, för när man sedan läser teorin får man många aha-upplevelser. Det är lättare att komma ihåg ny kunskap om man har något praktiskt att hänga upp den på, säger Elias.
Därmed inte sagt att alla steg i utbildningen har varit lätta för honom och Sofie.
– Det har ibland varit en känslomässig berg- och dalbana när det verkligen har varit svåra uppgifter. Då får man kämpa, pusha sig genom det, men till slut går det vägen. I teorin kan svetsning verka enkelt, men för att kunna lägga en svets som både är visuellt godkänd och samtidigt hållbar krävs många timmar av övning och framförallt tålamod, säger Sofie.
Elias instämmer och utvecklar tanken:
– Men lär sig inte en ny förmåga så ofta när man är vuxen, framförallt inte praktiska saker. Det var länge sedan jag blev så här utmanad.
Våga testa nytt
Har det varit värt besväret då? Ja, det tycker båda. Sofie som inte bor så nära skolan har rentav hittat ett företag i hemtrakten att göra sin LIA på (lärande i arbete, den praktikform som ingår i yrkeshögskolans utbildningar och i NY).
– Jag skulle verkligen rekommendera andra vuxna att våga testa en utbildning och byta yrke, om de vill. Och även alla tjejer som är oroliga för att bli en av få i en mansdominerad bransch. Hittills har det känts jättebra för mig och alla har varit väldigt välkomnande, säger Sofie.